Kebarangkalian tersirat ialah peluang sesuatu hasil seperti yang ditunjukkan oleh harga atau odds. Dalam pasaran ramalan, penukarannya mudah: harga ÷ $1. Syer YA pada 62 sen membayangkan peluang kira-kira 62%.

Apa itu kebarangkalian tersirat?

Ia cara membaca mana-mana pasaran sebagai ramalan. Formula bagi format yang biasa:

FormatContohKebarangkalian tersirat
Harga pasaran ramalan62 sen62%
Odds perpuluhan2.501 ÷ 2.50 = 40%
Odds pecahan3/11 ÷ (3 + 1) = 25%
Odds Amerika (+)+150100 ÷ (150 + 100) = 40%
Odds Amerika (−)−200200 ÷ (200 + 100) = 66.7%

Gunakan penukar odds untuk menukar format.

Contoh

Sebuah pasaran menunjukkan YA pada 25 sen. Kebarangkalian tersirat ialah 25%. Jika penyelidikan anda menunjukkan peluang sebenar 35%, dagangan itu mempunyai nilai jangkaan positif: 0.35 × $1 − $0.25 = +10 sen sesyer sebelum yuran.

Mengapa yuran penting

Yuran menolak titik pulang modal lebih tinggi daripada harga yang dipaparkan. Di Polymarket, taker yang membeli pada 50 sen dalam pasaran sukan membayar kira-kira 1.25 sen sesyer, jadi titik pulang modal sebenar ialah kira-kira 51.25%. Lihat yuran Polymarket.

Sumber rasmi: Dokumentasi Polymarket: pasaran dan peristiwa.

Istilah berkaitan

Langkah seterusnya

Mahu mencubanya sendiri? Ikuti panduan kami tentang cara mendaftar di Polymarket, kemudian lihat cara membuat deposit dan cara membuat dagangan pertama. Mulakan dengan jumlah kecil dan gunakan hanya wang yang anda mampu kehilangan. Semak di negara mana Polymarket tersedia sebelum bermula.